Budišov nad Budišovkou [ Město nebo obec ]

Budišov nad Budišovkou
Město Budišov nad Budišovkou vzniklo mezi léty 1269 - 1274. První písemné zmínky pocházejí z roku 1301 a bylo pravděpodobně založeno pány z Kravař jako horní město (těžba olova a stříbra) V historii města se objevuje i jméno legendárního generála Laudona, který v okolí města svedl několik bitev. Rozvoji průmyslu výrazně pomohla výstavba železnice Suchdol nad Odrou - Budišov nad Budišovkou v roce 1892.

Dominantou dnešního města je pozdně barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1755 s rokokovým interiérem. Na západní straně kostela je smírčí kříž ze 16. stol. a radnice v barokním slohu. V areálu hřbitova se dochoval vzácný soubor litinových náhrobků z konce 19. stol. Jedinečnou technickou památku je objekt bývalého vodního mlýna s pozdně barokním kamenným mostem přes říčku Budišovku. Uprostřed mostu stojí pískovcová plastika sv. Jana Nepomuckého.

V okolí Budišova se nacházejí břidlicové doly. S historií, současností i budoucností této suroviny vás seznámí Muzeum břidlice, které rozhodně stojí za návštěvu.

K Budišovu patří místní části Guntramovice a Podlesí.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: uživatel č. 527 org. 56, 19.08.2003 v 13:52 hodin