ÚTERNÍ GLOSY 9.05.2023

Miroslava Macka
Prezidentovu manželku chválím nejen za velice elegantní odění na korunovaci Karla III., ale též za skvělou reprezentaci práce českých rukou Beaty Rajské, Jolany Kotábové, Dany Morávkové či Michala Kadaníka.

Vinař Pavel Košulič aneb tento přátelský a sympatický stát nelze nemilovat:

Milé děti,

světem nám poletuje návrh na zavedení spotřební daně na tzv. tichá vína.
Jak jistě víte, už dlouhá léta si šmudlám vína fortifikovaná a z nich jak možná nevíte, se platí spotřební daň.
A jako dlouholetý platič spotřební daně, bych k celému tomuhle cirkusu něco rád napsal.
Nebudu se zaobírat tím, jestli její zavedení zlepší stav našeho státního rozpočtu, napíšu, jak se takhle daň kontroluje a vybírá.
A věřte mi, že je to veliká legrace.
Abyste mohli platit spotřební daň, musíte si zřídit tzv. daňový sklad, tedy vlastně získat „ povolení k provozování daňového skladu“.
Je to vlastně docela jednoduché, podáte si žádost se zakreslením vašeho vinného sklepa, tj prostoru kde budete víno skladovat. Nějaký čas si dopisujete s celní správou a doplňujete různé drobnosti. Cca za půl roku se Vám podaří splnit vše, co si celní správa žádá, a po několika místních šetřeních dostanete žádané povolení.
Dále nahlásíte, kolik a jakého vína hodláte v tom kterém roce vyrábět A kolik případně hodláte vína archivovat. Musíte počítat produkci několik let dopředu, protože nesmíte překročit maximální předem nahlášené množství. Veliká legrace pak je, když se Vám urodí a máte vína více, než máte dopředu nahlášeno. Za to jsou různé sankce, hrozba odebrání povolení atd…
Moc milá je také povinnost složení kauce na účet celní správy, vypočítané na maximální možné množství. Tu pak každý měsíc kontrolujete poměrně složitým vzorcem, abyste nepřekročili výši složené kauce.
A to jste zatím nevyrobili ještě žádné víno. To je taky ohromná legrace
Asi jste si mysleli, holoubkové, že jenom posbíráte hrozny, zpracujete je a necháte kvasit. Pochopitelně tehdy kdy Vám dozrají na správný cukr, když zrovna neprší a Vám se podaří sehnat kombajn nebo brigádníky. Ale to by bylo příliš jednoduché.
Existuje totiž vyhláška, podle které musí být pracovník celní správy přítomen výrobě vína. Musíte to ale nahlásit dva pracovní dny dopředu na celní správu. Ideálně i hodinu, na kterou si domluvíte návštěvu pracovníků celní správy. Pochopitelně by se Vám nemělo stávat, že budete hrozny sbírat a lisovat v sobotu.
Když už víno vyrobíte, musíte je zavést do evidence, Myslím, že moc hezké bude počítání ztrát z kvašení stáčení čiření apod….
Tuhle evidenci musíte vést na formuláři celní správy, musím se přiznat, že bez pomoci pracovníků celní správy bych ho asi neuměl ani udržovat ani vést.
Pak podle tohoto formuláře dáváte každý měsíc daňové přiznání případně hlášení o tom, že jste žádné víno neprodali.
Ideálně byste měli na každou láhev kterou vydáte z daňového skladu vystavit fakturu na které uvedete IČO či rodné číslo kupujícího. Technicky to není možné, tak vymýšlíte jak to udělat aby bylo liteře zákona učiněno zadost. Doklad pochopitelně také kontroluje správce daně.
Až doteď to celé určitě vypadá dost jednoduše, ale nebojte, opravdová zábava teprve začne.
Pokud si ve Vašem vinném sklepě kde máte víno, zřídíte daňový sklad, nesmíte tam kromě sebe nikoho pustit.
Všechny nádoby, ve kterých víno skladujete, si musíte nechat ocejchovat. Bohužel to nestačí od výrobce a musí na to být extra firma.
Každoročně musíte prokázat tzv. bezúhonnost. Tj. dokázat státu, že jste vůbec hodni platit daně. Je to hromada dokumentů potvrzení a dalších dokladů ze všech zdravotních pojišťoven, ČSSZ, finančního úřadu, všech bank, ve kterých máte nějaké závazky. Je to hračka a za půl roku to máte pohromadě.
Kontroly z celní správy, které z počátku chodí dvakrát týdně, jsou už jen pouhou třešinkou na dortu.
Ale abych se zastal celní správy, která má celou tuhle legraci na starosti. Nebýt ochoty a pomoci pracovníků celního úřadu v Břeclavi, nikdy bych celý tenhle cirkus nedal dohromady.
Na celé téhle šarádě se zavedením spotřební daně, mě nejvíc okouzluje představa, jak se tohle celé bude administrovat a kontrolovat. Aktuálně nás kontrolují pět. Opravdu chci vidět, jak se bude kontrolovat těch několik tisíc….
I v současnosti existuje povinnost evidovat a platit spotřební daň z tichého vína. Jen sazba je nula. A díky tomu to vlastně nikdo nekontroluje.
Moc se mi líbí argument, jak se tohle všechno nebude týkat těch malých vinařů, jak se pro ně udělá zvláštní režim. On takový už existuje a do toho dosud zavedeného tisíce litrů, nemusíte vést ani evidenci a ani podávat daňové přiznání. Má to jedinou vadu na kráse a to že takové víno nesmíte prodávat.