Alfrédova chata [ Chata, chalupa ]

Alfrédova chata je v pořadí poslední z dnešních horských chat, nacházejících se na hlavní hřebenové magistrále Hrubého Jeseníku, která vede od severu z Ramzové přes Šerák, Keprník, Červenohorské sedlo, Praděd a dále po holých hřebenech (Vysoká hole, Kamzičník, Velký Máj a Jelení hřbet) až do Rýmařova. Samotná chata leží již poněkud stranou od hlavního horského hřebene (na jehož konci leží motorest Skřítek) pod Jelením hřbetem v nadmořské výšce 1078 m.

Alfrédku, jak se objektu všeobecně říká, nechal koncem minulého století zbudovat majitel janovického panství hrabě Alfréd Harrach původně jako loveckou chatu. V roce 1933 ji získal do nájmu KČST a stala se tak první českou horskou chatou v Jeseníkách. Poté co v 60. letech vyhořela, byla znovu postavena v roce 1971 a postupně byla ještě podstatně upravena a rozšířena. Smutný osud ji nedávno potkal znovu. Chata opět vyhořela, ale v brzké době budě zase sloužit turistům a běžkařům na hřebeni hor

Alfrédova chata leží v nejméně poškozené části Jeseníků, přitom je, nejspíš pro svou odlehlejší polohu, neprávem opomíjená. V okolí je ideální terén pro běžkaře, vhodný i pro pořádání závodů. Nedaleko nad chatou, již na hřebeni, je důležitá křižovatka horských cest - Jelení studánka. Opačným směrem lze z Alfrédky sestoupit jednak po červené značce údolím Stříbrného potoka do Staré Vsi a Rýmařova, jednak po zelené značce do známého zimního střediska Karlov a sídla správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Malé Morávky.

Chata je dostupná pouze pěšky, na horském kole nebo v zimním období na běžkách. Leží cca 8 km od Skřítku po žluté značce.
Po velkém požáru je nyní chata nepřístupná.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Chata, chalupa
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 12.08.2003 v 15:48 hodin