Turistická trasa Žulová - Nýznerovské Vodopády - Skorošice - [ Turistická trasa ]

Název trasy : Žulová - Nýznerovské vodopády - Peklo - Pod Špičákem - Skorošice - Žulová
Typ : pěší
Náročnost : středně náročná
Čas.náročnost : celodenní

Aktualizace : 1.1.2000
Restaurace : Žulová-restaurace, hotel Vesmír, Skorošice
Info o trase : Délka Délka čas
19 6,5 hodin

Převýšení Snížení
+582 m -585 m

Nejnižší bod Nejvyšší bod
357 m 942 m

Průchodnost
trasy : Celý rok Léto Zima



Popis trasy:

Příjezdové místo: Žulová, vlak, trať č. 293, autobus Jeseník - Javorník, osobním autem - parkoviště na náměstí.
Výchozí bod: železniční stanice Žulová.

Časový rozvrh: Žulová, vlak - Nýznerovské vodopády 5,5 km (2 hod.) - Pod Chlumem 1 km (1/4 hod.) - sedlo Peklo 1,5 km (3/4 hod.) - Pod Špičákem 3 km (1 hod.) - Skorošice, ČSAD 5,5 km (1 3/4 hod.) - Žulová, vlak 2,5 km (3/4 hod.), celkem 19 km, 6 1/2 hodiny.

Náročnost: středně náročná trasa se stoupáním od Chlumu do sedla Peklo a na Břidličný vrch.
Nejvyšší body: Pod Špičákem 900 m, Břidličný vrch 942 m

Pozoruhodnosti: Nýznerovské vodopády - kaskády a peřeje na toku Stříbrného potoka; Žulová - zbytky gotického hradu s válcovou věží.

Popis trasy:

Od budovy železniční stanice v Žulové jdeme po modře značené cestě v souběhu s červenou značkou až na náměstí k mostu. Zde se dáme vlevo a dlážděnou alejí stoupáme proti toku potoka do osady Nýznerov. Pokračujeme kolem hájenky až k Nýznerovským vodopádům (495 m), které se nacházejí v romantické soutěsce nad ústím Bučínského potoka na toku Stříbrného potoka. Soustava kaskád a peřejí s celkovou výškou 14 m, kdy nejvyšší stupně dosahují výše až 3 m, vznikla na prahu tvořeném odolnější horninou - žílou amfibolického gabra. K vlastním kaskádám se dostaneme odbočením na významovou značku. Díky poměrně vysokému průtoku jsou Nýznerovské vodopády velmi působivým přírodním jevem. Od vodopádů pokračujeme již po zeleně značené lesní cestě proti toku potoka až k informačnímu místu Pod Chlumem (565 m). Zde odbočíme vpravo a modře značenou cestou vystoupáme na hřeben Rychlebských hor do sedla Peklo (847 m). V sedle odbočíme vpravo a žlutě značenou cestou, která vede po hranici s Polskou republikou se přes Břidličný vrch (942 m) dostaneme pod Špičák (900 m). Odtud můžeme bez značení vystoupit na vrchol Špičáku, odkud jsou výhledy na hřeben Rychlebských hor. Zhruba půl kilometru po červeně značené cestě směrem na Javorník bychom se dostali k vydatnému prameni pod Stráží, jedinému na hraničním hřebeni Rychlebských hor. Z rozcestí Pod Špičákem pokračujeme klesáním červeně značenou cestou směrem na Skorošice a lesem dojdeme k hájence. Od hájenky pokračujeme podél toku potoka do obce Skorošice. V obci projdeme kolem zastávky autobusu, na křižovatce se dáme vpravo a dojdeme do Žulové k mostu u náměstí, odkud pokračujeme dále až k železniční stanici.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz
Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 56, 23.07.2003 v 10:13 hodin