Lázně Leopoldov - Smraďavka [ Lázeňské zařízení ]

Buchlovice jsou malebnou slováckou vesnicí, ležící nedaleko Uherského Hradiště, v předhůří lesnatého pohoří Chřiby. Nejstarší písemná zpráva o Buchlovicích pochází z roku 1020. Nejvýznamnější památkou Buchlovic je barokní zámek z přelomu 17. a 18.století, postavený ve stylu italských venkovských vil s přilehlou zahradou v anglickém a francouzském stylu. Nad Buchlovicemi se dále vypíná hrad Buchlov, jehož historie sahá do počátku 13. století, a poutní kaple sv. Barbory z let 1672-1673 s hrobkami dávných majitelů panství.


Asi 2 km od obce leží starobylé, bývalé sirnaté lázně a rekreační letovisko Leopoldov Smraďavka. Zdejší sirnaté prameny jsou známé svými blahodárnými účinky již řadu století, což dokazuje zpráva Tomáše Jordána z Klauzenburku z r.1580 v jeho "Knize o vodách hojitelných neb teplicech moravských". A právě díky jejich nezaměnitelné vůni je celé údolí nazýváno Smraďavkou. Protože Lázně Leopoldov nejsou statutárními lázněmi, nenajdete u nás žádné kolonády a klasický čilý lázeňský ruch, ale právě pro svoji polohu v nádherné zeleni Chřibů, klid a vstřícnost personálu, jsou vyhledávaným letoviskem pro celkovou relaxaci fyzickou i psychickou.Výborné je spojení ubytování s aktivním i pasivním odpočinkem - možnost relaxace nejen v Centru regenerace s množstvím lákavých procedur, ale i na tenisovém kurtu, koňském hřbetu či na kole po vinařských stezkách.


Celý areál Lázní Leopoldov zahrnuje Lovecký zámeček a budovu s Loveckou restaurací a Centrem regenerace. Budova Loveckého zámečku vznikla mezi léty 1670 - 1680 za majitele panství Hanuše Zikmunda Petřvaldského z Petřvaldu.
Sousední,"lázeňský objekt", je mladšího data. Byl založen proslulým lidumilem Leopoldem Berchtoldem na počátku 19.století, který na Smraďavce přechodně pobýval a jehož zámek v době napoleonských válek sloužil jako lazaret. Zde také roku 1809 zemřel ve věku 50 let. Na jeho paměť nese letovisko vedle staršího názvu i dodnes oficiální pojmenování Leopoldov.


V r. 1998 objekt přešel do privátních rukou a stávající majitelé celý areál renovují a rozšiřují - přibyla zahradní restaurace s pódiem pro pořádání kulturních akcí, kterých se zde v letních měsících koná nemálo ( živá hudba, diskotéky, dětský den, cyklistické závody aj.),ke konci r. 2004 bude dokončena rozsáhlá rekonstrukce budovy Loveckého zámečku,který poté nabídne klientům ubytování v komfortně vybavených pokojích v celkové kapacitě 42 osob.

Jak se k nám dostat

* Vlakem do Starého Města u Uherského Hradiště ( trať Přerov-Břeclav )
* Autem po silnici č. 50 ve směru od Brna na Uherské Hradiště.
Brno 65 km, Zlín 40 km, Uherský Brod 20 km
* Autobusem - zastávka Buchlovice - Náměstí, Buchlovice - Na rozcestí
Ze zastávek je možné domluvid odvoz autem do lázní (cca 2 km)
* Parkování je možné u areálu zdarma

KONTAKTNÍ ADRESA:

Lázně Leopoldov - Smraďavka
Smraďavka 416
687 08 Buchlovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 572 595 118
(+420) 732 306 162

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Slovacko.cz
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 27.05.2005 v 09:13 hodin