Turistická trasa Šumperk - Zlatník - Bludov - Šumperk [ Turistická trasa ]

Název trasy : Šumperk - Boží Tělo - Zlatník - Hrádek - Bludov - Šumperk

Typ : pěší
Náročnost : nenáročná
Čas.náročnost : polodenní
Průchodnost trasy : celoročně

Popis trasy:

Typ trasy: pěší, popř. kombinovaná
Obtížnost: vycházková nenáročná trasa Časový typ: polodenní - celodenní Průchodnost: od jara do podzimu
Turistické značení: červená, zelená
Výchozí bod: zastávka MHD (Šumperk - Temenice hájenka)

Spoj městské dopravy vám zkrátí ne příliš zajímavou cestu městským panelákovým sídlištěm. Od zastávky Hájenka, která leží v kopcích mezi Šumperkem a Hrabenovem vejdete pěšinkou do lesa a vydáte se po turistické trase značené červenou barvou.
Minete myslivecký posed, v jehož blízkosti se nachází liščí nory (staré asi 90 let, první zmínky jsou již v r. 1918), známé hojným výskytem lišek, jezevců, a dalších lesních zvířat. Po červené trase dojdete až k rozhledně na Háji.
Pokud od hájenky půjdete po trase značené zelenou barvou, dojdete ke studánce s pitnou vodou, o které se traduje že má léčivé účinky.
Stále zelenou stezkou po 200 m dojdete ke známému poutnímu místu U kostelíčka. K pozdně baroknímu poutnímu kostelíku z 2. poloviny 18. století Boží tělo vede křížová cesta lemovaná lipovým stromořadím.
Od tohoto místa se opět po zelené stezce vydáte přes malý kopec uprostřed lesa Baba na Zlatník, odkud je krásný výhled do okolí. Nikdo jistě neodolá odpočinku na lavičce ve stínu dvou lip, které stojí v popředí dřevěného kříže.
Ze Zlatníku na Hrádek, další cíl naší cesty, ale bohužel nevede žádná turisticky značená stezka tak se musíte spolehnout na svůj orientační smysl. Dáte se lesní cestičkou přímo na sever a asi po čtvrt hodince pomalé chůze dojdete do parčíku uprostřed lesa. I když od dob své největší obliby už trochu zpustl stále je oblíbeným místem, kde v kruhu stojí lavičky obklopené ušlechtilými lípami a krásnou květenou. Dominantou hrádku je malý pomník a hradby se schůdky jež celý areál obklopují.
Z Hrádku se vrátíte zpět na Zlatník a sejdete po modře značené stezce do Bludova k areálu Vlčí Důl, kde se můžete vykoupat a občerstvit. Po krátké zastávce můžete pokračovat po modré přes Hradisko, kde ve středověku stával hrad rytíře Bluda a Bludoveček do Šumperka.
Zpracoval: Lenka Tkadlecová

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz
Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 23.05.2007 v 15:55 hodin