Nové Mlýny [ Vodní plocha ]

Vodní dílo Nové Mlýny bylo vybudováno v letech 1975 - 1988 v oblasti soutoku řek Dyje, Jihlavy a Svratky na ploše 3 226 ha. Cílem bylo zabránit každoročním záplavám. Novomlýnské nádrže se skládají ze tří vodních nádrží. Dvě jsou určeny k rekreačním účelům a prostřední má sloužit k vytvoření ekologické stability krajiny. První (Mušovská) a třetí (Novomlýnská) slouží k rekreaci a druhá (Věstonická) je ornitologickou rezervací.

Významným rekreačním centrem Novomlýnských nádrží je především areál kempu ATC Merkur Pasohlávky. Novomlýnské nádrže poskytují kromě rekreace turistům řadu dalších možností pro strávení příjemné dovolené např. surfování, jachting, tenis, volejbal, kulturní vyžití (letní kino, taneční večery atd.). Tato oblast se stala jednou z nejvýznamnějších rybářských lokalit celé jižní Moravy.

V okolí Novomlýnských nádrží se nachází rovněž řada archeologických nalezišť. V okolí těchto nádrží jsou ideální podmínky pro pěstování vinné révy a ovocnářství, což je rovněž významným rysem této oblasti.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cr-sr.cz
Typ záznamu: Vodní plocha
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 31.03.2005 v 15:10 hodin