Zámek Orlík [ Zámek ]

Málokterý návštěvník Písecka si nechá ujít příležitost navštívit zámek Orlík, který se tyčí na skále nad vodou jezera. Snoubí se v něm historie regionální s českou i evropskou.

První písemné zmínky o Orlíku, který byl původně dřevěným hrádkem, vypínajícím se vysoko nad vodní hladinou jako orlí hnízdo - odtud nejspíše jeho pojmenování, pocházejí z let 1230 až 1251 z doby Václava I.

Během let měly na současný vzhled vliv požáry, přestavby a modernizace. Mezi poslední majitele panství patřily rody Šternberků, Eggenberků a Schwarzenberků.

Své sídlo byl rod Schwarzenberků v nedávné minulosti dvakrát přinucen opustit. Poprvé se tak stalo za protektorátu a knížecí rodina žila ve skromných podmínkách v nedalekých Čimelicích. tři roky po svém návratu, v roce 1948, byl zámek s celým panstvím znárodněn a rod se odstěhoval do Rakouska. V únoru 1992 byl pak majetek vrácen v restitucích dněšnímu majiteli Karlu VII. Schwarzenberku, který v té době zastával funkci kanceláře u tehdejšího prezidenta Václava Havla.

K panství patří rozlehlé lesy a u zámku byl vybudován anglický park s mnoha vzácnými dřevinami a se Schwanzerberskou hrobkou, který slouží návštěvníkům k příjemné procházce. Ti se k zámku mohou přepravit i parníkem na vymezené plavební trase po Orlické přehradě.

Majitel / Uživatel:
Karel Schwarzenberg / Orlík nad Vltavou společnost s r.o.

Expozice:
V zámku, který si několikrát vybrali i filmaři jako kulisu natáčení filmů, je téměř sto padesát místností včetně chodeb a přilehlých prostorů. K prohlídkové trase je upravena desetina z nich. Návštěvníci mohou také zčásti nahlédnout do soukromého křídla, kde je vše ponecháno tak, jak je rodina v minulosti opustila.
Průřez dějin zámku a života jeho obyvatel je dokumentován množstvím vzácných obrazů, nábytků, sbírkou zbraní, loveckých trofejí. Sběratelé ocení soubor vyznamenání a řádů, které získali předchozí majitelé za různé zásluhy.

Od průvodců, většinou studentů, se můžeme dozvědět, že na zámku v dávné minulosti přespal např. car Alexandr, pobýval tu slavný vojevůdce Jan Žižka, svůj osud se zámkem krátce spojila i kněžna Bedřiška Vilemína Zaháňská, kterou známe z románu Babička od Boženy Němcové, a rovnež její schovanka Emilie von gerschau (podle Babičky komtesa Hortenzie).

Zajímavost:
Zámek se před napuštěním Orlické přehrady nacházel na skalnatém ostrohu 60 m vysoko nad hladinou Vltavy.

Otevřeno:
Duben a říjen
- denně mimo pondělí 9.00 - 16.00

Květen a září
- denně mimo pondělí 9.00 - 17.00

Červen až srpen
- denně mimo pondělí 9.00 - 18.00

Prohlídka:
- s průvodcem (česky, anglicky, německy, francouzsky, španělsky a rakousky)
- délka prohlídky 60 minut
- nejvíce 50 osob

Služby:
- rezervace prohlídek
- prodej suvenýrů a občerstvení
- restaurace

Literatura
Kamenný klíč HRADY, ZÁMKY a ostatní zpřístupněné památky
Čechy, Morava a Slezsko
Kateřina Sučková
Roman Abušinov

Hrady a zámky - Průvodce Českou republikou II.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Orlík nad Vltavou, s. r. o.
Správa zámku
398 07 Orlík nad Vltavou
Česko (CZ)
tel: (+420) 382 275 101
fax: (+420) 382 275 178

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 27.10.2021 v 21:59 hodin