Památná lípa v Kajlovci [ Přírodní zajímavost ]

Kdo projíždí téměř stokilometrovou rychlostí po široké silnici č. 57 mezi Hradcem a Kajlovcem, sotva si povšimne nevelké a již vybledlé tabule na kmeni vysoké lípy malolisté, která tu stojí na hrázi rybníka. Snad jen ti méně spěchající zaregistrují, že strom je v koruně i v zimním období téměř celý zelený. To bohužel cizopasným jmelím, které na jejích lípových větvích již léta parazituje.
Strom byl jako pozoruhodná krajinná dominanta - má výšku 29 metrů, šířku koruny 20 metrů a obvod kmene 420 cm, stáří 270 let - v roce 1986 odborem životního prostředí v Opavě vyhlášen chráněným přírodním výtvorem kategorie S.
Sto padesát let žil nerušeně na hrázi rybníka, v blízkosti mlčenlivých ryb ve vodě a občas kvákajících žab u břehu. Teprve po roce 1914, kdy byla vybudována silnice z Opavy na Fulnek, začaly stárnoucímu velikánu "otravovat" ovzduší výfukové plyny aut. Nyní tu projede kolem na 6 000 aut každý den, z toho je čtvrtina nákladních. Až půjdete kolem, zajisté spočinete pohledem na tomto velikánu. V jarním období voní okolí lipovým květem a v jeho koruně to hučí jako ve včelínu.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 56, 20.02.2003 v 08:43 hodin