ČERNOCKÝ Josef [ Osobnost ]

(1854 - 1939
Vsetínský rodák Josef Černocký se vyučil řezníkem. Roku 1893 byl zvolen starostou a se svou funkcí se rozloučil až roku 1919, po dlouhých 26 letech. V té době byla funkce starosty (purkmistra) funkcí čestnou a ve vedení města byli dále tři radní a tzv. výboři. Celkem sestávalo městské zastupitelstvo ze 30 osob. Během starostenství J. Černockého, na přelomu 19. a 20. století, došlo k přeměně zapadlého městečka na rozvíjející se průmyslové město. Z nejvýznačnějších stavebních akcí ve městě je možno uvést např. zřízení městské elektrárny, stavbu nemocnice, dolní školy, nové radnice či vybudování městského vodovodu a kanalizace.
Jako starosta měl Josef Černocký pověst rozšafného člověka a dobrého hospodáře. Snahou městského zastupitelstva bylo, aby se Vsetín rozvíjel a přitom se co nejméně zadlužil. Starosta dovedl pro město na základě dobře vypracovaných projektů získat potřebné finanční subvence až u císařského dvora. Pro svou budovatelskou aktivitu byl dokonce císařem Františkem Josefem I. vyznamenán zlatým a stříbrným záslužným křížem.
Starosta Josef Černocký měl ve svém domě na Horním městě řeznictví a kromě toho vedl zemědělské hospodářství. Spolu se svou ženou Rozálií vychoval čtyři syny, jeho velkou zálibou bylo řezbářství a amatérská výroba nábytku. Aktivně se také účastnil místního společenského a zejména náboženského života (jako člen tzv. katolického konkurenčního výboru, spravujícího majetek katolického kostela). Po první světové válce se však stáhl z veřejného života a přenechal řízení města svým nástupcům. Nová doba už vyžadovala i v řízení záležitostí města nové lidi.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Otakar HOŠEK (Informační centrum Vsetín) org. 164, 23.03.2011 v 12:52 hodin