Zřícenina hradu Kolštejn [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Hrad Kolštejn byl vybudován ve 13. století rodem Wustenhube při zemské stezce z Moravy do Slezska. Díky své poloze hrál důležitou roli a v jeho vlastnictví se střídali významné šlechtické rody. Svou konečnou podobu výtečně opevněného a stěží dobyvatelného středověkého hradu získal Kolštejn zřejmě za Pánů ze Zvole, za česko-uherských válek nejvýznamnějších severomoravských spojenců uherského krále Matyáše a protivníků spojenců Jiřího z Poděbrad Tunklů z Brníčka. Dosud je patrná jeho tehdejší dispozice: obvodní hradní zeď, zbytky hradního paláce na západní straně a velká věž na plošince nad údolím, později bohužel značně přestavěná.

V 16. století začali s přestavbou hradu do podoby pohodlného renesančního sídla Žerotínové, poté pokračovali v přestavbě Pánové z Vrbna. Svůj význam a postavení ztratil zámek v 18. století, kdy byl součástí vlastnictví Lichtenštejnů.

V posledních dvou letech se na nádvoří hradu konají různé zajímavé kulturní akce a také srazy milovníků Moskvičů i jiných sovětských vozů.

Zpravidla o druhém zářijovém víkendu se v obci Branná kazdoročne koná mezinárodní Kolštejnský okruh - volný mezinárodní podnik historických závodních motocyklů, supersportovních strojů a sidecarů na Kolštejnském okruhu

Prohlídka zámku a hradu - zahrnuje renesanční zámecké budovy dolního a středního hradu (rozsáhlé prostory s původní štukovou výzdobou a fragmenty nástěnných maleb) a zříceninu gotického horního hradu s nádhernými výhledy do okolí.



Otevírací doba:

duben,květen, říjen:
víkendy, svátky - 9.00 - 17.00 hod.

červen, červenec, srpen, září:
Út-Ne - 9.00 - 17.00 hod.

Vstupné::

Dospělí 40,- Kč
Zlevněné /důchodci, studenti, děti do 6 let/ 20,- Kč

Prohlídka trvá 30-35 minut.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zřícenina hradu Kolštejn
Ondřej Mládek
Branná 1
788 25 Branná
Česko (CZ)
tel: (+420) 737 196 169

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 10.05.2007 v 14:55 hodin