RAŠKA Jiří [ Osobnost ]

Frenštát pod Radhoštěm, Radnice
Pamětní deska Jiřího Rašky
Jiří Raška
* 4. února 1941
- skoky na lyžích
- mistr světa v letech na lyžích

Český skokan na lyžích "Lyžař století" Jiří Raška se narodil 4. 2. 1941 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Je prvním Čechem, který získal zlatou olympijskou medaili na zimních olympijských hrách.
Jako chlapec z Beskyd se Jiří Raška na lyžích skoro narodil. Pocházel ze čtyř dětí, otec byl ševcem ve Frenštátě pod Radhoštěm. V jeho začátcích ho vedli jeho bratranec a strýc, sami dobří skokani. Do špičky se probojoval na vojně, ve známé skokanské "líhni" Dukly. Patřil k nejlepším reprezentantům české skokanské školy, byl úspěšný na středních i velkých můstcích, uměl i lety na lyžích. Je šestinásobným mistrem ČSFR ve skocích na lyžích. Roku 1969 překonal v letech na lyžích skokem 164 metrů světový rekord. V roce 1970 získal 2. místo na mistrovství světa na velkém můstku v Tatrách, o dva roky později byl na MS v Planici v letech třetí, je celkově první v Intersportturné 1971. Historického úspěchu dosáhl na Zimních olympijských hrách v roce 1968 v Grenoblu, kde získal zlato na středním a stříbro na velkém můstku a současně byl 1. a 2. na MS.
Po skončení aktivní skokanské činnosti je trenérem české reprezentace, v současné době aktivně závodí jeho vnuci- Jan a Jiří Mazoch.
Zlatá a stříbrná medaile z olympijských her v Grenoblu z roku 1968 vynesly Jiřímu Raškovi ocenění Lyžař století. Výsledky hlasování odborníků ankety vyhlášené Svazem lyžařů ČR zveřejnili koncem roku 2003 v pražském Karolinu v den 100. výročí založení svazu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.frenstatpr.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 27.06.2008 v 12:08 hodin