Moravské Kravařsko [ Historie (archivní dokument) ]

Společný zájem o rozvoj historického Moravského Kravařska přiměl jednotlivé sousedící subjekty - Sdružení obcí Bílovecka, mikroregion Odersko, Region Poodří a města Fulnek, Příbor a Studénku ke spolupráci, komunikaci a vytváření partnerství. Výše uvedené subjekty věnovaly rozvoji turistického ruchu pozornost nejprve samostatně, později došlo ke spolupráci v rámci turistického subregionu Poodří. Spolu s partnery bylo iniciováno budování cyklistických stezek, obnova místních atraktivit, venkovských tradic i přátelských setkání mezi poskytovateli turistických služeb a jejich uživateli.
Od samých počátků vystupovala ze všech aktivit potřeba jednotící myšlenky, která by charakterizovala vazby na kulturní a přírodní dědictví regionu a zároveň vystihla úsilí o návrat do demokratické Evropy. A takovými to společným atributem je tradice historického Moravského Kravařska.
Území Moravského Kravařska, zarámované líbeznou krajinou, skýtá bohatou historii charakteristickou bezproblémovým soužitím německého, moravského i židovského etnika, cílevědomým hospodářským rozvojem a četnými místy narození či působení osobností evropského či světového věhlasu.
Pokud se týče názvu, vedly se diskuse, zda se odvozuje od vysoce užitkového skotu, krav, nebo pánů z Kravař, mocného šlechtického rodu, který v době největšího rozmachu ovládal Fulnecko, Bílovecko, Novojičínsko a Štrambersko. Němečtí badatelé se převážně přikláněli k názoru "podle skotu", někteří čeští k názoru druhému. Nelze vyloučit, že pravdu mají obě strany a dobrému "Kravařskému" jménu byl úsilím chovatelů dobytka vložen nový obsah. Na světové výstavě v roce 1873 ve Vídni bylo plemeno "Kravařského skotu" odměněno pro svou vynikající dojivost.
Tradice Moravského Kravařska se ukázala být nejstabilnějším základem, o který se udržitelný rozvoj regionu, ve kterém turistický ruch bude jistě hrát nemalou úlohu, může opřít. Nejlepším průvodcem zdejším krajem je řeka Odra, která tvoří páteř této krajiny. Výjimečná zachovalost údolní nivy Odry byla důvodem k vyhlášení Poodří chráněnou krajinnou oblastí. Množství ptačích druhů přispělo k zařazení mezi evropsky významná ptačí území, rozsah a pestrost mokřadů vedly k začlenění do mezinárodní úmluvy na ochranu mokřadů zvané Ramsarská konvence a Natury 2000.
Krajina Moravského Kravařska je krajinou, jakých zůstalo jen málo. Od pradávna byla místem setkání kultur a myšlenek, svou tvář získala úsilím generací, hospodařících v souladu s přírodou. Jejich odkaz zde přetrvává v odkazu slavných rodáků, fragmentech krajiny, zachovalých zemědělských usedlostech i panských sídlech, která zde mnohdy byla centrem vzdělanosti a ekonomického pokroku.
Na území historického Moravského Kravařska, kde se v prostředí odedávna vzájemně prolínaly vlivy české, německé a židovské kultury, se narodily významné osobnosti světového nebo evropského významu. Ve Vražném-Hynčicích se narodil Johan Gregor Mendel, zakladatel genetiky, v Příboře pak Sigmund Freud, lékař, psychiatr a neurolog světového věhlasu, zakladatel psychoanalýzy, městečko Fulnek se stalo útočištěm a místem nejšťastnějších let působení Jana Amose Komenského, ve Studénce se narodil František kardinál Tomášek.
Moravské Kravařsko je protkáno turistickými trasami, prochází tudy četné cyklotrasy, jejichž osu tvoří "Jantarová stezka" a "Greenways Krakov-Morava-Vídeň". Trasy, které jsou součástí celoevropské cykloturistické sítě.
Celá oblast Poodří je charakteristická venkovským rázem krajiny s bohatou nabídkou místních zajímavostí a pamětihodností. K nejvýznamnějším patří zámek v Kuníně, kterému přinesla věhlas hraběnka rozená Walburga z Harrach Hohenemsu a to vzdělávacím ústavem, kde dvě školní léta prožil František Palacký. Ústav se nazýval Filantropinum a jeho výchovným cílem bylo prohlubovat lásku k lidem a šířit vzdělanost v duchu idejí francouzského osvícenství. Další významnou pamětihodností vhodnou k navštívení je rodný dům Johanna Gregora Mendela, který byl rekonstruován a 28. září 2007 slavnostně otevřen jako Rodný dům J. G. Mendela - návštěvnické centrum venkovského regionu Moravského Kravařska.
Návštěvníci mají možnost navštívit i zajímavosti jednotlivých měst. Bílovec nabízí městské šachy na ploše historického náměstí a okolí jako stvořené pro pohodovou cykloturistiku, Fulnek památník učitele národů - Jana Amose Komenského, Odry kromě zrekonstruovaného koupaliště s toboganem naučnou stezku Stříbrný chodník, Příbor Freudův rodný dům a historické centrum, vyhlášené městskou památkovou rezervací a Studénka jedinečné Vagonářské muzeum.
Moravské Kravařsko se svoji osobitou historií nabízí nové možnosti rozvoje turistického ruchu ve venkovském prostoru v Poodří a jeho blízkém okolí s možnostmi vyžití atraktivit sousedních měst.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Denisa Vlková (COLOR Studio) org. 56, 24.09.2007 v 10:50 hodin