Historie zámku ve Slezských Rudolticích. [ Historie (archivní dokument) ]

Na přelomu 15. - 16. století byla ve Slezských Rudolticích vybudována středověká tvrz. Panství v této době náleželo rodu Supů z Fulštejna, kteří v létech 1548 - 1565 tvrz přebudovali v menší renesanční zámek.
Dalšími vlasníky rudoltického panství a zámku byli Sedlničtí z Choltic, hrabě Maxmilián z Dittrechsteinu, který zámek prodal v roce 1630 Jiřímu svobodnému pánovi z Hodic.
Za působení rodu Hodiců zámek nebývale vzkvétal, zejména za hraběte Alberta Hodice, který vládl na panství od roku v 1741 a zámek restauroval a obklopil parkem. V této době byl park jedním z nejvýznamnějších v Evropě. Pro svou okázalost a krásu byl celý zámecký komplex nazýván "Slezským Versaileis". V kompozici parku byly použity kombinace anglické zahrady akrajinářského parku zasahující do okolní krajiny. Rozsáhlý parkový komplex, členěný bohatou vodní scenérií, obsahoval množství romantické a cizokrajné drobné architektury, plastik včetně bohatého sortimentu dřevin. V parku působil sochař Jan Schubert a zahradník J.A.Schindler z Osoblahy. Svým rozmaným životemse však hrabě Albert zadlužil natolik, že musel nakonec v roce 1776 utéct před exekucí majetku do dnešní Postupimi v Polsku.
Zámek dále vlastnil měšťan z rodu Czeiků z Badenfeldu, továrníci Steuer z Krnova a Brūckner z Červené Vody. Posledním majitelem byl od roku1942 koňský handlíř Franz Andres.
Za druhé světové války byl v zámku útulek pro matky s dětmi, pak zde byla přemístěna část Říšského (Goebbelsova) ministerstva propagandy - odposlouchávací zařízení. Informace odsud byly předávány přímo do Hitlerova hlavního stanu v Berlíně.
Později se v zámku prováděl výcvik ozbrojené Hitlerovy mládeže (Hitlerjugen) a bylo zde zřízeno polní obvaziště německé armády.
Dne 24.března 1945 zámek obsadila sovětská armáda. Po válce se zámek stal sídlem Míastního Národního Výboru (MNV) a Státních statků. Bylo zde uskladněno také obilí.
V 60.létech 20.století byla na zámku opravena střecha, stropy, vyměněna okna a pozvolna byl zámek znovu vybudován. Celá rekonstrukce stála v té době, úctyhodných 800 000,- Kčs.
Od roku 1975 zámek využivá Ministerstvo zdravotnictví jako sklad zdravotnického materiálu. Zámek tím byl alespoň po stavební stránce zachráněn.
Zámecké interiéry a sbírky z Hodicovy pozůstalosti zanikly a jsou rozprášeny po celém světě.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Leo Dedek (OS Oblík, IC Osoblažsko) org. 56, 26.11.2006 v 14:52 hodin