Na kole z Bruntálu kolem Slezské Harty - ráj cykli [ Cyklotrasa ]

Cykloturistické trasy Mikroregionu Bruntálsko
Na kole z Bruntálu kolem Slezské Harty - ráj cyklistů

Bruntálsko se vyznačuje hustou sítí cyklistických tras s různou obtížností. Když pomineme možnosti cyklistů poznávat na kole krásy Hrubého Jeseníku a Pradědu, tak neméně lákavou oblastí je právě okolí vodní nádrže Slezská Harta, která v příjemně teplých dnech nabízí kromě aktivního oddechu na kole, ale také možnosti koupání, rybolovu, projížďky na jachtách, loďkách, šlapadlech.

Vybrali jsme pro Vás středně náročnou trasu v délce 50 km, která vede okolo Slezké Harty a začíná ve městě Bruntál, takže nasedneme na kolo a pojedeme z Bruntálu směrem na Mezinu cyklostezkou č. 6162. Při průjezdu obcí Mezina můžeme shlédnout zajímavý přírodní úkaz Lávový proud a Venušinu sopku. Dále se cesta vine kamenným průsmykem na jehož konci se nám naskytne možnost poprvé spatřit malebný břeh přehrady. V těchto místech se v r. 1998 natáčel historický velkofilm Johanka z Arku slavným režisérem Lucem Bessonem. My však pokračujeme dále v jízdě do vesnice Razová, kde máme možnost navštívit Chráněné území Razovské tufity. Držme se cyklostezky a brzy dojedeme k technické památce vápencového lomu a vápenné peci. Jeďme dál směrem do Leskovce nad Moravicí, kde navážeme na cyklostezku č. 6142 a za pár kilometrů už jsme na hrázi. Zde se nám za jasného počasí otevírá malebný pohled na Velký Kotel Hrubého Jeseníku a na přehradu.
Z hráze se vydáme po druhém břehu směrem k Roudnu stále po cyklostezce č. 6142. Zde můžeme navštívit dvě sopky Velký a Malý Roudný. Velký Roudný je mimo jiné i poutním místem. Z Roudna dále jedeme přes obec Volárnu, kde když sjedeme z této cyklostezky a zabočíme doprava, tak pojedeme lesem a za několik kilometrů dorazíme do Nové Pláně, kde jistě přivítáme možnost občerstvení spojeného s výletem na lodičkách. Z Nové Pláně je to už jenom 13 km zpět do Bruntálu cyklostezkou č. 6161. Ve Valšově můžeme zabočit doleva na cyklostezku č. 6029, která vede přes Moravskoslezský Kočov a můžeme po ní dojet na poslední sopku této oblasti - Uhlířský vrch. Přejeme Vám příjemný pobyt v naší oblasti.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 29.03.2006 v 11:03 hodin