Mezinárodní folklorní setkání GOROLSKI ŚWIĘTO [ Folklorní festival FoS ČR ]

Mezinárodní folklórní festival GOROLSKI ŚWIĘTO
Příchod na scénu do Městského lesa
Mezinárodní folklorní setkání "GOROLSKI ŚWIĘTO"

Jablunkovské "Gorolski Święto" můžeme po právu považovat za symbol bratrství a soudružnosti, synonymum vytrvalosti, síly a obětavosti. Na počátku této tradiční akce byly v letech 1947 a 1948 první poválečné polské slavnosti a veselice, jejichž současná název vytvořil známý učitel, zasloužilý kulturní a veřejný pracovník Karol Piegza.
Věhlas slavnosti "Gorolski Święto" dnes sahá daleko za hranice Jablunkova a našeho regionu. Svou specifickou atmosférou a programem se stalo známé v celé České republice, v Polsku, dokonce i v řadě zemí Evropy.
V tomto roce proběhne již 58. edice těchto národopisných slavností. Záměrem slavností je zachování svébytných historických i novodobých kulturních tradic tohoto regionu a prohloubení přeshraniční spolupráce osob zabývajících se lidovou kulturou a folklórem. Na scéně přírodního amfiteátru v Jablunkovském Městském lese se prezentují folklórní soubory nejen z našeho regionu, ale i z Čech, Moravy, Slovenska, Polska a ze zahraničí. Popularita Gorolskigo Święta vždy přiláká tisíce diváků, pomáhá zachovat tradice polské etnické skupiny žijící na Těšínsku, a takto přispět k upevnění dobrých vztahů s ostatními národnostmi.

Město Jablunkov ležící v oblasti tzv. "trojmezí" bylo odjakživa historickým centrem specifické kultury gorolů. Gorolé si po staletí zachovali jak své jedinečné zvyky a tradice, na příklad tance, písně, tak i řemeslo. Dlouho se zde udržel i lidový kroj. Tyto národopisné slavnosti jsou zaměřeny na připomenutí stylu života naších předků.

Gorolské národopisné slavnosti probíhají vždy první srpnový víkend v přírodním amfiteátru v Městském lese v Jablunkově. "Gorolski Święto" trvá zpravidla dva dny. Sobotní program je zaměřen na soubory z našeho regionu, zejména dětské a mládežnické se svými obrázky ze života beskydských gorolů. V sobotu velkou část návštěvníků tvoří mládež, kterou zvláště přitahuje tradiční taneční zábava v lidovém i populárním tónu, trvající do pozdních nočních hodin. Neděle začíná dopoledním setkáním na radnici, poté proběhne krátká prezentace všech vystupujících souborů na náměstí. V pravé poledne vyjde z jablunkovského náměstí směrem k Městskému lesu průvod krojovaných skupin a alegorických vozů. V neděli se na scéně amfiteátru představí kromě zdejších souboru, působících v rámci PZKO (Polský kulturně-osvětový svaz) především soubory písní a tanců z různých oblastí Czech, Moravy, Slovenska a Polska. Díky spojení celé akce s Týdnem Beskydské Kultury v Polsku (cyklus folklórních přehlídek) program slavností "Gorolski Święto" mohl být obohacen o vystoupení zajímavých souborů z celého světa. Na scéně v jablunkovském Městském lese jsme tak měli příležitost spatřit, počínaje rokem 1990, lidové soubory z Izraele, Gruzie, Číny, Mexika, Bulharska, Německa, Holandska, Rumunska, Francie atd. Atraktivnost Svátku zvyšují rovněž vystoupení světově proslulých souborů, jako třeba "Lúčnica" z Bratislavy nebo soubor písní a tanců "Śląsk" z Polska. Oba zmíněné soubory vystupovaly v Jablunkově v průběhu let už mnohokrát.

Ve dnech konání slavnosti "Gorolski Święto" se Městský les v Jablunkově stává nejen místem konání největší folklórní akce Těšínského Slezska, ale i místem setkání příbuzných a přátel. Lidé se setkávají hlavně při gorolských dřevěnicích, které slouží jako prodejní stánky okolních obcí. Nabízejí se zde speciality gorolské kuchyně včetně různých nápojů.

Neodmyslitelnou součástí programu každého "Gorolskigo Święta" je řada doprovodných akcí. Populárními se již staly sportovní závody "O Dzbanek Mlyka" a "O Kiyrpce Macieja", kterých se účastní jak dospělí, tak i děti.
V areále národopisných slavností budou k vidění ukázky tradičních lidových řemesel, rukodělných výrob, výrobních postupů a výroby ovčího sýra na salaši "Szikowne gorolski rynce" a "Na salaši". To vše s možností vlastnoručního vyzkoušení. Svůj fortel a um předvedou kováři, zvonkaři, kameníci, bednáři, tesaři, klempíři, truhláři, košíkáři, provazníci, hrnčíři, dráteníci, perníkáři, výrobci tradičních hudebních nástrojů a to píšťalek, fujar a gajd, a jiní. Po celé dva dny budou mimo jiné probíhat ukázky výroby štípaného šindele a salašnického nářadí. Pozapomenuté řemeslo v našem programu připomene i mistr kolář, korytář a provazník. Dále bude předváděno zpracování lnu a vlny. K vidění bude oddělování semenných hlaviček pomocí dřevěných nebo kovových hřebenů, lámání pomocí těrlic, česání na zubatém kartáči a spřádání na kolovrátku. Nebude chybět ani ukázka tkalcovského umění.
Velké oblibě se těší i cyklus setkání s poezií "Kawiarenka Pod Pegazem".


Na závěr bychom rádi připomněli slova jednoho z iniciátorů našich slavností Karola Piegzy: "...každoroční obrovské úsilí organizátorů, jejich nadšení, vytrvalost a obětavost si zaslouží trvalou vzpomínku jako příklad nesmírné oddanosti a lásky ke zde vzniklé tradici a ke všemu, co zde již bylo vykonáno, co nesmíme podcenit a ztratit..."

Národopisné slavnosti "Gorolski Święto", které se konají vždy v srpnu v Jablunkově - Mezinárodní folklorní setkání, prezentace lidového řemesla, přehlídka dětských folklorních souborů, lidových kapel, zahraničních a regionálních folklorních souborů.
V případě jakýchkoliv dalších otázek nebo pro podrobnější informace se, prosím, obracejte na tento mail: lucie.tomkova@jablunkov.cz nebo na tel.: 558 340 677, 776 174 145, Lucie Tomková, PZKO Jablunkov. Kontaktovat můžete také: p. Bohuslav Slowioczek tel.731475469, PSZ@Jablunkov.cz.

KONTAKTNÍ ADRESA:

MFS Gorolski Święto
Lucie Tomková
PZKO Jablunkov
739 91 Jablunkov
Česko (CZ)
tel: (+420) 558 340 677
(+420) 776 174 145
Mezinárodní folklorní setkání GOROLSKI ŚWIĘTO

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.gorolskiswieto.cz
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 08.07.2008 v 22:35 hodin