Zkamenělý zámek [ Zámek ]

Skupinové skalisko Zkamenělý zámek leží 3 km východně od Svratouchu ve výšce 765 m. Skalní útvar je z východní strany obehnán náspem a dvojitým valem. Podle vykopaných nálezů prováděných v 80. a 90. letech minulého století se vědečtí pracovníci shodli na tom, že jde o místo s předhistorickým (neolitickým) a s historickým (slovanským) osídlením. Zkamenělý zámek nebyl tvrzí-nýbrž hradištěm, v němž se vystřídalo mnoho rodinných čeledí v přestávkách a v různých dobách (kamenné, bronzové, železné).

Je pravděpodobné, že toto místo bylo za staroslovanské do pojmenováno. Ve starých letopisech uváděný název "Strahwiow" se asi vztahoval nejen k potoku, ale i k návršnímu hradišti. Jméno tohoto místa bylo vykládáno rozporně. K. V. Adámek se mylně domníval, že jméno osady Karlštejna vzniklo přenesením z berounského Karlštejna. Rovněž jeho konstatování, že původní název starého hradiska je Zkamenělý zámek-zcela mylné.
Nejpravděpodobnější výklad pojmenování hradiska Karlštejn nebo Kalštejn: bylo utvořeno německým lesním personálem podle velkého holého kamene, tj. holý kámen německy kahl - stejn. Z toho lid pak utvořil Kalštejn.

Původ je tedy nepochybně německý. Odpovídá tomu i zápis ve svratecké farní matrice z doby, kdy ne vznikjící osadu bylo přeneseno jméno nejbližšího pojmenovaného místa (hradiska Kalštejna) a kdy se pak pro hradisko ujal název Starý Kalštejn nebo Karlštejn. Název Zkamenělý zámek se objevil až v druhé polovině 19. století, kdy zapracovala lidová fantazie, která viděla v nápadně utvářené soustavě skalisek " zkamenělý zámecký útvar ( věž, okno, schody atd.).

Při výkopech v prostoru Zkamenělého zámku zde bylo nalezeno několik předmětů: úlomky kamenného mlatu, žernov, drtidlo, hlavička zvířete, množství kostí zvířat, železné nasazovací a bodací šipky, velké množství úlomků z hliněných nádob a řada drobných železných předmětů. Většina nálezů se nachází v muzeích v Hlinsku, v Poličce a v Chrudimi.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.svratouch.cz
Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 127, 29.11.2004 v 15:19 hodin