Nejstarší historie obce Lázně Libverda [ Historie (archivní dokument) ]

Jak již bylo uvedeno první zmínky o obci sahají do II. poloviny 14. století (1381 - urbář frýdlantského panství). Od té doby se objevují zprávy o léčivosti místního pramene. Díky velkému množství poutníků, kteří putovali z Lužice do mariánského poutního kostela v Hejnicích, byla Libverda známá v okolí již v 15. století. Vyvěrala zde "Boží voda", kterou se poutníci osvěžovali. Zpočátku byl pouze jeden pramen. Léčili se jím i slavní panovníci - saský kurfiřt August I. a vévoda Albrecht z Valdštejna, který trpěl syfilidou a nechával si léčivou vodu posílat tam, kde právě pobýval.

V polovině 16. století bylo v obci cca 40 usedlostí - 21 sedláků, 1 zahradník, 10 podruhů a 8 domkářů. Dále zde byl mlýn, pila a tři kovárny. Podle soupisu poddaných podle víry z roku 1651 žilo v obci 113 osob.

V roce 1771 proběhlo, stejně jako v jiných obcích, číslování domů. Číslo jedna většinou připadlo hospodě. V obci v tu dobu bylo 68 domů. Do roku 1786 stoupl počet na 78. Pomalu začínal rozvoj obce a to díky léčivým pramenům.

Po smrti hraběte Filipa Josefa Gallase v roce 1757 je ustanoven za dědice frýdlantského panství jeho synovec Kristián Filip Clam s podmínkou, že on i jeho potomci připojí ke svému jménu také jméno Gallas a budou užívat také Gallasovský erb. Tak vzniká nová rodová větev Clam-Gallasů. Tento majitel frýdlantského panství je považován za zakladatele dnešních lázní.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obeclibverda.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 02.11.2004 v 14:34 hodin