Znak a prapor obce Petrovice [ Znak a prapor ]

Znak obce Petrovice vychází z nejstaršího známého znaku vladyckého rodu sídlícího v Petrovicích. Poprvé se připomíná rodina vladyků z Petrovic roku 1374. Znak Vladyků byl tvořen orlím křídlem, přes ně položen kosmý pruh. Tato figura byla vybrána jako dominantní figurou znaku obce Petrovice.

Druhou, neméně významnou figurou se staly dva zkřížené klíče, jako symbol sv. Petra , který je spolu se sv. Pavlem patronem kostela v Petrovicích. První zmínka o místní faře je již z roku 1379.

Pro znak obce byly vybrány barvy. modrá pro barvu hlavy znaku, uprostřed níž jsou dva zkřížené zlaté (žluté) klíče. Zbývající pole štítu je v barvě stříbrné(bílé). V tomto poli leží orlí křídlo se zlatým (žlutým) kosmým pruhem.

Návrh vlajky navazuje na její znak, poměr stran je 2:3. Pole vlajky je podélně děleno na modrou a bílou část a to tak, že modrá ležící u horního okraje, tvoří 1/3 a bílé 2/3celkové plochy. Modré pole je děleno uprostřed položeným žlutým pruhem majícím šířku 1/12 celkové šířky pole praporu. V bílém poli v levé třetině je umístěna figura ze znaku - černé orlí křídlo s kosmým žlutým pruhem

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Znak a prapor
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 16.09.2004 v 17:54 hodin