ŠURÁŇ Josef, Ing. [ Osobnost ]

Ing. Josef Šuráň
*Narodil se 25. dubna 1929 v Jestřabí


Narodil se 25. dubna 1929 v Jestřabí. Rodiče se přistěhovali do Divnic, odkud pocházel otec Josef. Matka Anděla pocházela ze Štítné. Měl dva bratry: Bohumila, který zemřel v necelých dvou letech, a Vladimíra, s nímž společně darovali divnickou nemovitost pro účely charity. V Divnicích vychodil obecou školu, pak rok chodil do měšťanky, než přestoupil na studium gymnázia v Uherském Brodě. Po maturitě r. 1949 studoval 2 roky zeměměřičství na Vysokém učení technickém v Brně a od roku 1951 na Vojenské technické akademii.

V roce 1954 ukončil studium diplomovou prací v oboru geodetické astronomie. Během studia byl zaměřen na vyšší geodezii a geodetickou astronomii, obory zabývající se vytvářením přesných bodových sítí na rozlehlých územích států i největších územních celků. pro potřeby mapování, technického a vědeckého výzkumu pomocí astronomických, družicových a terestrických metod měření. V tomto oboru později získal titul kandidáta věd. Absolvoval odborné stáže na observatořích v Postupimi a v Moskvě a Pulkově v někdejší SSSR z geodetické astronomie a astrometrie, kde se zabýval měřením přesných poloh hvězd. Byl mu také přiznán titul vědeckého pracovníka Čsl. akademií věd.
U nás prováděl především měření v terénu spojená s budováním celostátních přesných polohových sítí metodami triangulace a geodetické astronomie. V mezinárodní spolupráci se účastnil astronomických a družicových pozorování na nově zřízené geodetické observatoři v Ondřejově, kde byl několik let vedoucím. Uveřejnil několik odborných článků i v mezinárodních časopisech a přispěl k vývoji originálního astronomického přístroje - cirkumzenitálu, sloužícího k vysoce přesnému astronomickému určování polohy na Zemi a také přesného času. Přístroj se uplatnil i v zahraničí, kam se exportoval v menší sérii.
Řadu let pracoval v zahraničí, zvládá angličtinu, němčinu, ruštinu, francouzštinu a španělštinu.

Jako expert OSN v Afghanistánu při budování základních astronomicko-geodetických polohových, výškových a gravimetrických sítí, v Iráku při vytyčování staveb velkých mostů a silnic a v Nepálu vedl čs. astronomicko-geodetickou expedici. Ta zaměřila základní kostru astronomických bodů Nepálu pro budování základní polohopisné sítě, sloužící k přesnému mapování této země.

Mimopracovně napsal v angličtině historicko-astronomickou vědeckou monografii "Hvězda betlémská”, zabývající se životem Ježíše Krista, kde stanovil jeho přesnou a ověřenou chronologii.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 10:45 hodin